Summit Rethink

Capitalul uman în vremea inteligenței artificiale.

2-4 Noiembrie 2023
Ana Hotels + Hotel Teleferic Grand | Poiana Brașov
Parteneri Summit
Un reactor pentru idei noi
Ce va propunem:
Să construim un proiect de țară, creionând un spațiu public bazat pe încredere, în care ideile dominante sunt fundamentate de dovezi.
Noi privim spre România anului 2050, când sperăm ca țara noastră va fie un loc în care tinerii vor iubi să trăiască.
Summit-ul Rethink România este la a doua ediție. Primul summit a avut loc în septembrie 2022, și a adunat peste 200 de persoane din business, societate civilă și mediul politic.
La această ediție, vom discuta impactul pe care revoluția inteligenței artificiale îl are asupra economiei și societății.
Agenda evenimentului
2-4 noiembrie 2023
Ora
Sesiune
Vorbitori/facilitatori
2Nov.
14:00 - 19:00
Înscrierea participanților și check-in
20:00
Cină, cocktail și networking
La Teleferic Grand Hotel
3Nov.
09:30
Introducere
Hai să regândim călătoria României spre 2050!
Dragoș Anastasiu
Președinte Rethink România
Roxana Chirițoiu
Board Member Rethink
Anna Riatti
Reprezentant UNICEF în România
09:45
Panel
Minți pentru viitor – o mentalitate nouă pentru o lume nouă
Adrian Stanciu | Adrista Consulting
Anca Nedelcu | Universitatea București
10:25
Studiu Rethink – prezentare și Q&A
Populația Pareto în 2023 – cei 20% dintre români care pot mișca o țară întreagă
Mihai Bârsan | Founder, The Pareto Report
10:50
Pauză de cafea
11:20
Keynote
România în nouă paradigmă Technologie-Economie-Securitate-Societate
Mircea Geoană | Secretar General Adjunct NATO
11:40
Keynote
Cum vom munci în 2050?
Elena Lotrean | Consul onorific al Finlandei
Menno Bart | Adecco Group/World Employment Confederation
Florin Jianu | Consiliul Național al IMM-urilor
12:20
Studiu Rethink – prezentare și Q&A
România în 2023 – spre o nouă realitate demografică
Robert Santa | Chief Research Officer Rethink Romania
12:55
Mesaj
Policy outlook al Comisiei Europene
Dubravka Šuica | VP Comisia Europeană
13:00
Intro ateliere
Ciprian Stănescu | Board Member Rethink
13:30
Prânz
15:00 - 19:00
Ateliere
Ce putem face pentru a opri declinul demografic din România?
Anatolie Coșciug
Cum arată o politică pro-natalistă modernă și care sunt șansele de reactivare a diasporei?
Daniela Vișoianu
Cum se va adapta învățământul profesional la schimbările tehnologice?
Radu Szekely
Lifelong learning: coping with an ageing and diversifying workforce (EN).
Cristian Panțir
Cum reducem inechitatea din educație în mijlocul unei revoluții tehnologice?
Ciprian Fartușnic
Cum putem transforma sistemul educațional astfel încât să pregătim românii pentru revoluția digitală?
Adrian Florea
Spre un start-up nation și o cultură a antreprenoriatului
Roxana Chirițoiu
Valorile angajaților din România: transformarea la nivelul companiilor
Dorin Bodea
20:00
Cină. Networking, concert Romi Cipariu și DJ Party
La Teleferic Grand Hotel
4Nov.
09:00
Check-out
10:00
Prezentare și Q&A
Viitorurile României
Ciprian Stănescu | Board Member Rethink
Vorbitori desemnați în ateliere
11:30
Pauză de cafea și check-out
12:00
Keynote
Despre etică, identitate și inteligență artificială
Olivia Gambelin | Founder Ethical Intelligence
12:30
Keynote
Modernitate și tradiționalism în societatea românească
Daniel David | Rector UBB
13:00
Încheierea formală
Andrada Burdalescu | CEO Rethink România
Daniela Nemoianu | Membru al Consiliului Director al Rethink România
Felix Pătrășcanu | Board Member Rethink
13:30
Prânz
Vorbitori și facilitatori
Ciprian
Stănescu
Ciprian Stănescu este Președinte al Social Innovation Solutions, organizație care are ca misiune să susțină indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe incubatoare și programe educaționale în România și Europa Centrală și de Est, precum Future Makers, Academia de Sustenabilitate, Transformator și Games of Science lucrând cu peste 10.000 de IMM-uri, ONG-uri și start-ups în fiecare an. Anterior, a lucrat 12 ani pentru organizații globale ca Aspen Institute și Ashoka, și este în prezent este Global Shaper Alumni al World Economic Forum.
Anca
Nedelcu
Anca Nedelcu este profesor universitar doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, este prodecan și coordonator de doctorat în domeniul Științe ale Educației. Lucreză în învățământul universitar, dar, în același timp, a fost șef de departament în cadrul uneia dintre cele mai mari organizații nonguvernamentale focalizate pe inițierea și implementarea de proiecte dedicate școlilor, Centrul Educația 2000+, a fost consilier în Ministerul Educației, consultant internațional pentru Banca Mondială, UNICEF, UNESCO, Consiliul Europei. A dezvoltat – în colaborare cu studenții săi - un blog academic pentru o școală mai bună, Sucitoruldeminți.ro. Este co-autor al cărții „Genialii”.
Anatolie
Coșciug
Anatolie Coșciug este director la Centrul Român de Studii Comparate asupra Migrației, interesat de migrația în și din România și alte fenomene conexe. A pubicat îm jurnale prestigioase precum Migration Studies, JEMS sau CEEMR. A scris capitole de carte (Palgrave, Anthem, Lit Verlag etc.) și volume editate (PUC, Editura de Vest). A fost implicată în proiecte de consultanță, cercetare și formare cu principalele organizații internaționale legate de migrație (UNHCR, BM, OIM), universități/centre de cercetare (Universitat Autònoma de Barcelona, PRIO, Universitatea Bielefeld, Universitatea București, Universitatea Tel Aviv), ONG-uri (Grupul SOS, HEKS, CDMIR, AIPG etc.), și instituții publice (IGI, Departamentul pentru Relația cu Românii din Străinătate etc.).
Mihai
Bârsan
Mihai Bârsan este un top manager și expert în marketing strategic cu o experiență vastă în companii multinaționale ca P&G sau Ursus Breweries, cu care a construit unele dintre cele mai valoroase portofolii de mărci din România. În prezent, se dedică unor roluri de consultanță, antreprenoriat și voluntariat. Ca fondator al Raportului Pareto, și-a asumat misiunea de a democratiza înțelegerea segmentului cu cel mai mare impact atât în business cât și în schimbarea mentalităților.
Menno
Bart
Menno Bart este un expert în piața muncii, lucrând în calitate de Head of Policy Advocacy pentru Grupul Adecco. Este responsabil de gestionarea relației grupului cu factorii de decizie globali și europeni, precum și de reprezentarea grupului în contexte instituționale. Menno deține mandate la Confederația Mondială a Muncii (WEC), organism care reprezintă industria serviciilor de resurse umane pe plan global. În cadrul WEC, este membru al board-ului global, președinte al Comitetului European pentru Afaceri Publice și membru al Comitetului Executiv al WEC-Europa. Anterior, a făcut parte din corpul diplomatic olandez, activ în misiunile diplomatice din Praga și Aruba.
Olivia
Gambelin
Olivia este expert în etica inteligenței artificiale, specializată în aplicarea practică a eticii în inovația tehnologică și fondatoarea și CEO-ul Ethical Intelligence, cea mai mare rețea profesională din lume a practicienilor responsabili de AI. Olivia lucrează direct cu liderii de afaceri la dezvoltarea operațională și strategică a unor instrumente AI responsabile și a colaborat cu companii Fortune 500 dar și cu start-up-uri din domeniile sănătății, financiar și media, în utilizarea eticii ca instrument de luare a deciziilor. În prezent finalizează cartea “Responsible AI: Implementing an Ethical Approach in Your Organization”, în colaborare cu Kogan Publishing.
Florin
Jianu
Florin Jianu este președinte al Consiliului Național al IMM-urilor din România, Vicepreședinte al Uniunii Europene a IMM-urilor (SMEunited) și președinte de onoare al Organizației Tinerilor Întreprinzători din Europa (JEUNE). A fost ministru pentru mediul de afaceri, activitatea sa vizând o nouă lege dedicată IMM-urilor, o strategie pentru mediul de afaceri 2014-2020, legea crowdfunding, legea business angels, legea dedicată incubatoarelor de afaceri sau introducerea cotei de impozitare 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați. Este creatorul programului “Start-up Nation”, cel mai de success program românesc de stimulare a înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii.
Ciprian
Fartușnic
Dr. Ciprian Fartușnic este cercetător în cadrul Unității de Cercetare în Educație, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, fiind activ în zona învățământului rural, participării la educație a copiilor și tinerilor în risc de excluziune, integrării copiilor cu dizabilități și/sau CES în învățământul de masă, finanțării și managementului educațional. A participat la procesul de dezvoltare a curriculumului centrat pe competențe în învățământul pre-universitar și la programele Reprezentanței UNICEF în România, Comisiei Europene, UNESCO, Băncii Mondiale. Este membru al rețelelor EPAN (Consiliul Europei), REFERNET (CEDEFOP) și al grupului de lucru Learning and Teaching, Bologna Follow-Up Group (Comisia Europeană).
Roxana
Chirițoiu
Roxana Chirițoiu este board member al Rethink Romania și coordonator al Climate Change Summit, proiect Social Innovation Solutions. La a doua ediție, summitul a fost urmărit online de aproape un milion de persoane și a adus împreună, în București, peste 1700 de persoane din Europa Centrală și de Est în conversații despre acțiunea climatică. Membră a comunității Global Shapers a World Economic Forum și a juriului Galei Societății Civile 2023, Roxana se dedică soluțiilor sustenabile pentru viitor.
Cristian
Panțir
Cristian-Andrei Pantir este Șeful Departamentului de Marketing pentru regiunea EEMENA la Adecco. Este absolvent de master în Economie la Universitatea de Vest din Timișoara. Cu o experiență de un deceniu în conducerea echipelor de marketing, atât în România, cât și în străinătate, Cristian-Andrei este un strateg de marketing experimentat. Portofoliul său include dezvoltarea și implementarea cu succes a strategiilor de marketing în unsprezece țări diferite, demonstrându-și expertiza în politici și poziționare.
Daniel
David
Daniel David este profesor universitar, cercetător și psiholog/psihoterapeut practician. De asemenea, este profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (New York, SUA) și directorul pentru cercetare al Albert Ellis Institute (New York, SUA). Din 2017, este președintele Asociației Psihologilor din România, iar din 2020, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din 2019 a fost inclus între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii (conform Elsevier-Stanford – Scopus), iar în 2022 a fost acceptat ca membru corespondent al Academiei Române. Este autorul cunoscutei monografii cognitiv-experimentale despre profilul psihologic al românilor - Psihologia poporului român.
Adrian
Stanciu
Adrian Stanciu este consultant în domeniul dezvoltării oamenilor și al organizațiilor din anul 2001, cu o preocupare specială pentru subiectul leadership și cultura organizațiilor. În cei 20 de ani de practică, Adrian a lucrat cu peste 100 de companii și cu mii de manageri din managementul mijlociu și senior al lor. Printre clienții săi s-au numărat atât companii internaționale precum Xerox, IBM, Allianz, Raiffeisen, cât și companii românești ca Banca Transilvania, eMag, Cărturești și mulți, mulți alții. Înainte de a fi consultant, Adrian a fost antreprenor și apoi executiv de corporație, fiind directorul general al Xerox România între 1998 și 2000.
Construim împreună,
participând la cea mai importantă dezbatere din această toamnă: summit-ul Rethink România, Poiana Brașov, 2 - 4 noiembrie.

Două zile de discuții captivante despre viitorul României, despre cum se adaptează românii la provocările economice și, mai ales, sociale generate de revoluția digitală, la ateliere și networking.