Summit Rethink

La răscruce de timpuri. Democrație. Adevăr. Încredere.

Centrul de Agrement Poiana Brașov
Un reactor pentru idei noi
Ce vă propunem:
Să construim un proiect de țară, creionând un spațiu public bazat pe încredere, în care ideile dominante sunt fundamentate de dovezi.
Noi privim spre România anului 2050, când sperăm ca țara noastră va fie un loc în care tinerii vor iubi să trăiască.
Summit-ul Rethink România se află la cea de-a treia ediție. Primul summit a avut loc în septembrie 2022, adunând laolaltă 200 de persoane din business, societatea civilă și mediul politic. Tema a fost una dublă: educația și contextul demografic.
În noiembrie 2023, aproape 400 de participanți s-au adunat la cel de-al doilea summit Rethink pentru a vorbi despre impactul inteligenței artificiale.
Cea de-a treia ediție va plasa democrația în centrul dezbaterii.
De ce vorbim despre democrație?
În ultimii ani, o parte a românilor au dezvoltat o apatie față de spațiul public, fie că vorbim despre procentul celor care merg la vot sau al celor care au încredere în instituțiile statului român. Chiar dacă ne e ușor să identificăm cauzele acestei distanțări, efectele sale sunt previzibile. Amartya Sen, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, consideră că democrația nu este doar o valoare intrinsecă, ci și un mecanism esențial pentru asigurarea prosperității și dezvoltării umane. De ce? Pentru că doar angajamentul civic și politic al unor cetățeni informați previne derapajele care ar putea amenința drumul spre prosperitate al întregii societăți.
Agenda evenimentului
21-23 noiembrie 2024
Ora
Sesiune
Vorbitori/facilitatori
21Nov.
14:00 - 19:00
Înscrierea participanților
20:00
Cocktail și networking
22Nov.
09:30
Introducere
Dragoș Anastasiu
Daniela Nemoianu
Roxana Chirițoiu

Prezentarea evenimentului, a obiectivelor și a opțiunilor de participare pe care le au participanții la ateliere și sesiuni tematice.
09:45
Românii și democrația în prag de alegeri
Barbu Mateescu
Cristian Pârvulescu TBC
Panel-ul va aborda rolul tendințelor sociale și culturale în determinarea comportamentelor electorale și al atitudinilor față de democrație în general.
10:45
Un plan de guvernare pentru sectorul privat
Dragoș Anastasiu
Radu Burnete
Sergiu Neguț
Mai mulți lideri de business vor propune un plan de guvernare orientat spre creșterea economiei și dezvoltarea României, care va fi comunicat și principalelor partide.
11:30
Pauză de cafea
11:50
Spațiul public sub impactul deep fake-urilor și al social media
Dragoș Stanca
Pe fondul apariției inteligenței artificiale și al utilizării social media pentru a transmite mesaje politice, realitatea comună necesară dezbaterilor democratice a început să fie afectată.
12:50
Democrația văzută din redacție
Editori de la marile publicații
Mass media a permis apariția democrației în statele naționale prin creionarea unui spațiu public. Un nou context vine cu noi provocări.
13:30
Pranz
15:00 - 19:00
Ateliere și prezentări tematice
Mirela Nemțanu
Barbu Mateescu
Cristian Pârvulescu
Tana Foarfă
Francesca Cristea
IOV
A doua jumătate a zilei de vineri va fi dedicată atelierelor interactive și prezentărilor tematice care vor include sesiuni de Q&A. Înscrierea se va face înainte și în timpul summitului, pe principiul primul venit, primul servit.
23Nov.
10:00
Concluziile atelierelor
Vor fi prezentate succint concluziile atelierelor
10:30
Provocările României în 10 statistici
Studiu Rethink - prezentare
România se confruntă cu o serie de realități demografice, sociale și economice clar vizibile în tendințele statistice. Care sunt acestea și ce provocări nasc pentru viitorul guvern?
11:15
Pauza de cafea
11:45
Încredere și comunități în construcția democratică
Ilie Bolojan
Mihai Jurca
Adrian Stanciu
Lipsa încrederii previne construcția de instituții solide. România se caracterizează printr-un nivel scăzut de încredere socială. Totuși, pe plan local, au început să apară noi forme de engagement și de identitate comunitară, adesea asociate cu administrații locale competente.
12:30
O nouă perspectivă asupra tranziției
Panel cu foști prim miniștri ai României
Prim miniștrii din perioada tranziției vor vorbi despre deciziile pe care le-au luat, provocările unei Românii proaspăt revenită la creștere economică dar și cu o perspectivă asupra anilor următori.
13:10
Democrația europeană și declinul globalizării
Un keynote de final despre direcțiile politice prioritare ale Uniunii Europene.
13:30
Încheiere
Ateliere interactive
Societatea civilă ca pilon al democrației
Atelier deschis participanților din societatea civilă, va discuta despre rolul ONG-urilor în guvernanță și compensarea deficitului de furnizare de servicii publice.
Implicare în democrația europeană
România este arareori proactivă în spațiul public european. Atelierul va discuta despre cum se poate inversa această tendință.
Educația civică și democratică
Atelierul va aborda subiectul educației civice din școli dar și al meta-curriculei de formare a deprinderilor democratice în rândul copiilor.
Orașele și viața civică pe plan local
Atelierul va aborda problema implicării civice în viața politică și civică de pe plan local.
Rolul mediului de business în viața public
Atelierul va vorbi despre implicarea mediului de business în elaborarea politicilor publice/ dezvoltarea marilor sisteme publice.
Tineri, locuință, extremism
Atelierul va discuta despre lipsa de acces a tinerilor la locuință și emergența clivajelor ideologice în rândul celor de 18-30 de ani.
Prezentări tematice
Planuri pentru România – programe de guvernare pentru 2024-2028
În această plenară, participanții vor avea ocazia de a discuta cu reprezentanți ai partidelor politice despre planurile acestora de guvernare. Vor avea ocazia de a pune întrebări și de a discuta o parte a propunerilor-fanion pe care principalele forțe politice le propun electoratului.
Democrația românească la final de tranziție
Perioada post-comunistă a fost denumită mult timp „tranziția”. Această denumire este improprie acum, după 35 de ani, România democratică și capitalistă apărută după 1989 având propriile trăsături și realități sociale. Care sunt acestea și cum vor influența viața democratică în anii următori?
De ce să participi la Summit-ul Rethink

În două ediții, am avut alături de noi peste 500 de participanți unici. Aceștia au avut ocazia de a socializa, de a afla informații utile despre societate și politici publice și de a se face auziți.

Punctele atinse la summit dau sens activităților de cercetare și de advocacy ale Rethink România. Mai mult, parteneriatele legate cu ocazia summit-ului, adesea între persoane din companii sau organizații fără legături anterioare, au fost baza a zeci de proiecte și de activități utile societății.

Ajungi să faci parte dintr-o comunitate de oameni informați, care se revăd și în restul anului pentru activități culturale, conferințe, mese rotunde.

Ai acces preferențial la o parte din activitatea de cercetare a Rethink, fiind informat despre principalele tendințe din zona capitalului uman (educație, demografie, economie, mentalități, etc.).

Early Bird
Pachet
Complet
2100 lei preț întreg, începând din 01.11.2024
1600 Lei
Participare la toate activitățile din summit
Două nopți de cazare la un hotel de 4* sau 5*
Mese incluse
Welcome Pack
Pachet digital cu prezentări, materiale și studii
Early Bird
Pachet
Semi
1600 lei preț întreg, începând din 01.11.2024
1300 Lei
Participare la una sau două zile de summit
O noapte de cazare la un hotel de 4* sau 5*
Mese incluse
Welcome Pack
Pachet digital cu prezentări, materiale și studii
Full price
Participare
două zile
 
1000 Lei
Participare la două zile de summit
Prânz + cină 22 noiembrie
Welcome Pack
Pachet digital cu prezentări, materiale și studii
Full price
Participare
o singură zi
 
850 Lei
Participare la o singură zi de summit
Mese aferente zilei de participare
Welcome Pack
Pachet digital cu prezentări, materiale și studii
Parteneri Summit
Vorbitori și facilitatori
Dragoș
Anastasiu
Dragoș Anastasiu este Președintele Grupului Eurolines România. Din 2015 a intrat în industria hotelieră, prin achiziția unui resort de 4 stele în Delta Dunării, Green Village. A hotărât să devină antreprenor în urma cu 24 ani, abandonând o carieră sigură și confortabilă de doctor, în favoarea unei oportunități de business apărute din senin. De atunci, s-a implicat activ în crearea și dezvoltarea mai multor firme – tour operare și servicii de rent a car, taxi și servicii de leasing, imobiliare și dezvoltare IT. A fost Președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane și actualmente este Președintele Rethink Romania.
Radu
Burnete
Radu a absolvit Facultatea de Științe Politice a Universității București după care a studiat pentru o scurtă perioadă la Georgetown University în Washington D.C. și după aceea la Academia Diplomatică din Viena unde a obținut un master în studii internaționale. Înainte de a veni la Concordia, Radu a lucrat la Consiliul Investitorilor Străini (FIC) între 2013 și 2020. Înainte de FIC, Radu a locuit la Bruxelles unde a lucrat pentru Brunswick LLP o consultanță specializată pe mergers & aquisitions și legislație financiară. Radu a mai fost asistent parlamentar și a fost jurnalist la Ziarul Financiar.
Francesca
Cristea
Francesca este în prezent Head of Policy & Programs pentru Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, fiind numită în această funcție în Septembrie 2022. Se ocupă cu gestionarea sau coordonarea programelor, proiectelor, briefurilor de policy și reprezentarea Europuls în dezbateri cu decidenții. Domeniile ei de specialitate sunt politicile pentru tineret, viitorul muncii și societatea civilă, fiind autorul a numeroase articole, documente de poziție, whitepaper, dar și moderator a dezbaterilor cu subiecte din aria de expertiză. În 2023, Francesca a fost nominalizată în Topul Forbes 30 under 30.
Tana
Foarfă
Tana este Director Executiv al Europuls – Centrul de Expertiză Europeană. Este licențiată în științe politice la Université Libre de Bruxelles și deține un Master în Studii Europene la KU Leuven. În timpul studiilor universitare s-a remarcat prin participarea și ulterior coordonarea Delegației ULB la o serie de simulări NATO și UE, remarcându-se prin obținerea mai multor premii și titluri de excelență. Tana a reprezentat, la nivel tehnic, Parlamentul European în negocierile la nivel european al Mecanismului de Redresare și Reziliență și REPowerEU. În 2023, a fost nominalizată în Topul Forbes 30 under 30.
George
Leca
George este consultant de afaceri și „insultant,” cunoscut pentru capacitatea sa de a conduce transformări și creștere în companii din sectoarele corporativ și antreprenorial. Recent, și-a concentrat atenția pe introducerea dezvoltării, adoptării și utilizării responsabile a tehnologiilor transformative, în special Inteligența Artificială (AI). George este dedicat promovării creării, adoptării și utilizării eficiente a tehnologiilor transformative și AI de către indivizi, organizații și entități guvernamentale. Misiunea pe care și-a asumat-o este să alinieze inovația tehnologică cu standardele etice și interesul public, asigurând că avansurile AI sprijină afacerile, educația și viitorul. Fondator tech4humanity.ai și co-fondator AVE România.
Barbu
Mateescu
Barbu Mateescu s-a născut la București, și a absolvit în 2005 cursurile University of Pennsylvania, facultățile de Sociologie și respectiv Istoria Religiilor. În ultimii cincisprezece ani a fost activ în domeniul sociologiei electorale dar și în domenii conexe, precum studierea dezvoltării regionale a României. Analizele sale electorale sunt adesea citate în mass media națională și regională.
Daniela
Nemoianu
Cu o experiență de 25 de ani în consultanță în afaceri și management în cadrul Big4 în România și Europa Centrală și de Est, a participat la sute de tranzacții și proiecte de mare anvergură. Are o experiență extinsă în managementul riscului, finanțe corporative, consultanță în domeniul reglementărilor și management, fiind specializată în servicii financiare, infrastructură, proiecte publice și finanțări europene. Daniela conduce propria firmă de avocatură și consultanță în afaceri și este membru al Consiliului de Supraveghere al Erste BCR din 2019. Se implică în proiecte comunitare, fiind vicepreședinte Amcham, membru al CD Rethink Romania și al Teach for Romania.
Mirela
Nemțeanu
Mirela Nemțanu este CEO al HOSPICE Casa Speranței din 2016, conducând cea mai mare fundație din România care oferă servicii gratuite de îngrijire paliativă pacienților cu boli incurabile. De la preluarea funcției, a dublat numărul de pacienți și a coordonat obținerea a peste 35 de milioane de euro, contribuind la deschiderea unui nou centru. Cu o carieră de aproape 20 de ani în multinaționale și top management, Mirela este implicată și în proiecte de CSR. Recunoscută pentru eforturile sale, a fost inclusă în „Top 50 cele mai influente femei din România” de Forbes în 2021.
Robert
Santa
Robert Santa are studii masterale în educație la University College of London și Universitatea Deusto din Bilbao și un doctorat despre integrarea migranților din România la SNSPA. A fost activ în mișcarea studențească la nivel local (în Timișoara), național și european și a coordonat publicații ale European Students Union, inclusiv studiul privind impactul Procesului Bologna ”Bologna With Student Eyes”. Între 2011 și 2013 s-a ocupat de relația cu mediul universitar în cadrul unui proiect al Adecco România iar între 2017 și 2022 a lucrat în cadrul Administrației Prezidențiale. Din 2022 coordonează activitatea de cercetare a Rethink Romania.
Dragoș
Stanca
Dragoș Stanca este fondatorul UPGRADE 100, o platformă de hybrid media și evenimente dedicate impactului tehnologiei asupra afacerilor și societății, dezvoltată în jurul fostului festival iCEE.fest. Este investitor majoritar în rețeaua Thinkdigital și partener în alte companii de tehnologie, cum ar fi Project Agora și Oveit. A inițiat Ethical Media Alliance, o organizație non-profit ce sprijină proiecte jurnalistice etice. Din 2018, este președintele BRAT, organizație ce auditează audiențele media din România. Fost jurnalist și manager de operațiuni media, Dragoș Stanca are o experiență vastă în zona media, lucrând anterior pentru MediaPro și Realitatea-Cațavencu.
Adrian
Stanciu
Adrian Stanciu este consultant în domeniul dezvoltării oamenilor și al organizațiilor din anul 2001, cu o preocupare specială pentru subiectul leadership și cultura organizațiilor. În cei 20 de ani de practică, Adrian a lucrat cu peste 100 de companii și cu mii de manageri din managementul mijlociu și senior al lor. Printre clienții săi s-au numărat atât companii internaționale precum Xerox, IBM, Allianz, Raiffeisen, cât și companii românești ca Banca Transilvania, eMag, Cărturești și mulți, mulți alții. Înainte de a fi consultant, Adrian a fost antreprenor și apoi executiv de corporație, fiind directorul general al Xerox România între 1998 și 2000.
David
Timiș
Manager Global de Comunicare și Afaceri Publice al Generation, cel mai mare program global de ocupare a forței de muncă, după volumul anual. Generation instruiește dar și plasează oameni în cariere care le schimbă viața și care altfel ar fi inaccesibile. David se axează pe a pregăti oamenii pentru viitorul muncii, iar interesele sale se situează la intersecția dintre recalificare, ocuparea forței de muncă și tehnologie. David a studiat afaceri și management la Universitatea din Glasgow și studii politice și de guvernanță europeană la College of Europe. Are 9 ani de experiență în marketing, comunicare și afaceri publice.
Contactează-ne
pentru detalii
Hai să construim împreună!

Rezervă-ți loc la cea mai importantă dezbatere din această toamnă: summit-ul Rethink România. Vino în Poiana Brașov între 21 și 23 noiembrie și participă la două zile de discuții despre viitorul României.

Nu rata două zile de discuții captivante, ateliere și networking.