Planul Național de Redresare și Reziliență al României include o serie de reforme în zona educației. Una din cele mai notabile este reforma comprehensivă a învățământului profesional dual. În acest context, pe 5 decembrie 2022, la sediul Ministerului Educației, a avut loc o dezbatere care a inclus prezentarea reformelor-cheie din acest sector. Evenimentul a fost organizat de Rethink România cu sprijinul Ministerului Educației. Au vorbit Ligia Deca, ministrul educației, Dragoș Anastasiu, președintele Rethink Romania și Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației. Între altele, au fost prezentate noile consorții integrate pentru învățământul dual și noile reglementări care permit organizarea de programe universitare în regim dual. La dezbatere au participat peste 100 de persoane, preponderent din mediul de afaceri, care au adresat întrebări și au venit cu observații și sugestii asupra pachetului de măsuri propuse.
Pe 15 şi 16 septembrie 2022, la Poiana Braşov, a avut loc Summitul Rethink România 2050 - Capitolul 1 - Reconstruim educaţia. Reconfigurăm demografia, primul eveniment internațional din România care vizează transformarea simultană a educației şi a politicilor demografice. Experți internaționali şi locali, antreprenori, decidenți, jurnaliști, formatori de opinie şi reprezentanți ai societății civile au contribuit la formularea de propuneri și soluții, în cadrul discuțiilor din paneluri şi a atelierelor de co-creare. O parte a temelor discutate în cadrul summitului au constituit baza pentru cel de-al doilea summit Rethink, care urmează să fie organizat în noiembrie 2023.
Printre invitații la summit s-au numărat: Prim-ministrul Nicolae Ciucă (intervenție live online), Vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas (intervenție live online), Sandra Pralong, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială, Primarul Municipiului Braşov Allen Coliban, Gintaras Steponavicius, Director (CEE +) pentru Cormack Consulting Group, fost ministru al educației în Lituania, Louka Parry, CEO şi fondator The Learning Future. În total, la summit au participat aproape 200 de oameni, mulți dintre aceștia luând decizia de a se alătura, ulterior, comunității Rethink.
Principiul Pareto arată că, pentru multe evenimente, aproximativ 80% din rezultate sunt produse de 20% din cauze. Analiza se poate extinde inclusiv la țări, motiv pentru care Rethink România a decis să colaboreze cu AHA Moments pentru a produce un studiu despre cei 20% dintre români care influențează direcția țării, despre valorile lor și despre rolul acestora în modelarea viitorului.
Pe 8 aprilie 2022, a avut loc o dezbatere online la care au luat parte Ramona Jurubiță (country managing partner KPMG Romania, moderator), Dragoș Anastasiu (președinte Rethink România), Omer Tetik (CEO Banca Transilvania), Dragoș Iliescu (profesor de psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Edicației) și Manuela Mancaș (managing director AHA Moments).
Reputația unei țări poate influența orice - de la politica externă şi investiții străine până la dorința oamenilor de a o vizita sau de a locui acolo. În contextul în care nu există o strategie coerentă de marketing de ţară, Rethink a dorit să afle câţi dintre români ar recomanda România ca ţară în care să trăieşti, cine sunt promotorii ei, unde este trasă linia de demarcaţie între promotori şi detractori şi care sunt diferențele dintre aceștia.
Toate aceste subiecte au fost discutate în cadrul unui eveniment online care a avut loc pe 27 ianuarie 2022, cu transmitere live pe pagina de Facebook a Rethink România. Moderat de Moise Guran, evenimentul i-a inclus ca participanți pe: